Skal det være en varmepumpe eller jordvarmeanlæg, du skal vælge, som din nye opvarmningsløsning?
Du har taget valget om at udskifte din nuværende varmeløsning ud med en mere bæredygtig løsning – nemlig en varmepumpe. Men du har svært ved at finde ud af, hvilken varmepumpe, som du skal vælge.
Vi giver dig en beskrivelse af de tre typer af varmepumper herunder, så du måske bliver lidt klogere på, hvilken type der passer bedst på dig og din bolig. Kontakt også gerne en professionel rådgiver, der ved, hvad der passer bedst til din bolig.
- Luft til luft varmepumpe
Denne type af varmepumpe er den, der er nemmest at installere i dit hus og så er den også den billigste.
Varmepumpen fungerer på den måde, at den bruger udeluften til at danne varm luft inde i boligen. Den består af en udedel, som er placeret på ydersiden af huset. Denne del henter varme fra den omgivende luft og transporterer denne til den del af varmepumpen, som er placeret inde i huset. Indedelen er forsynet med en blæser, som fordeler den varme luft i huset.
Luft til luft varmepumpen kan både varme en bolig op, men kan også køle en bolig ned, hvorfor den er perfekt til mindre huse eller sommerhuse.
- Luft til vand varmepumpe
Denne type af varmepumpe består også af en udedel, der optager luftens energi og omsætter denne til varme. Varmen der bliver udvundet af den omgivende luft bliver brugt til at varme boligens radiatorer, varmerør og brugsvand op.
Varmepumpen fungerer også, når det er koldt udenfor. Den er nemlig forsynet med en effektiv kompressor, der kan hæve temperaturen så meget på den energi, der bliver udvundet af luften, at den kan levere varme til hele boligen.
- Jordvarmepumpe
Denne type af varmepumpe er den dyreste at installere i din bolig, fordi den kræver, at du får lagt en lang slange fyldt med væske ned i jorden omkring din bolig. Men det er også denne type af varmepumpe, som giver dig den største besparelse på varmeregningen.
Jordvarmepumpen fungerer på den måde, at den udvinder energi fra jorden og sender denne energi videre til boligens varmesystem. Denne type af varmepumpe bruger derfor solenergi til at varme radiatorer, varmerør og brugsvand op med.
Jordvarmepumpen er den eneste af de tre varmepumper, som er fuldstændig lydløs.
Husk det lovpligtige eftersyn
Når du vælger at få installeret en varmepumpe i din bolig, så er det lovpligtigt, at du får lavet et årligt serviceeftersyn.
Husk at lave en aftale med en certificeret tekniker om at få en serviceaftale på din varmepumpe allerede ved køb, så du er sikker på, at du får din varmepumpe tjekket igennem årligt.