Magasinet

Forskellige komfurer

Når det kommer til et komfur, har man lidt forskellige muligheder i hjemmet som man kan benytte sig af. For at hjælpe dig med at forstå de forskellige muligheder, er der her en kort introduktion til de forskellige typer af komfur.

 

Komfur har en lang historie. Det tidligste komfur går helt tilbage til for 4000 år siden, i Indus Valley, hvor det spredte sig til resten af Asien. Det blev brugt de næste 1000 år og blev kendt i Japan som “kamado”. I Europa kom komfurer dog ikke i brug før oplysningstiden, da Benjamin Thompson introducerede en lang række køkken forbedringer.

 

Den første på vores liste er brændeovnskomfur. Dette komfur bliver brugt med opvarmning af brænde, som varmekilde og er generelt lavet af udelukkende metal, som ville være stål eller støbejern. Hovedparten på et brændeovnskomfur er rummet til bålet og dets skorsten. Denne komfur-type minder meget om den måde man brugte komfur på i gamle dage.

Så er der gas komfur. Et komfur der giver varme på en lignende måde som brændeovnen gør, men disse modeller er designet til at brænde gas af i stedet for træ. Med et gaskomfur forurener du mindre end med et brændeovnskomfur, og de har det med at være nemmere at styre end deres modspiller – brændeovnen. At vælge et gaskomfur kan have mange fordele. Blandt andet varmer det hurtigere end mange andre komfurer med kraftfulde flammer. Gas tilbyder en utrolig kontrol over flammen og temperaturen, hvilket betyder at du kan styre varmen, så din mad ikke brænder på. Grundet måden gassen varmer på, kan du bruge næsten alle slags gryder og pander til dette type komfur, uden at være nervøs for konsekvenserne.

Så kommer vi til det elektriske komfur. Dette er kort fortalt elektriske varmeplader som er designet til at replicere synet og følelsen af det traditionelle varme komfur. Hovedforskellen er at de bruger elektricitet som varmekilde i stedet for gas eller brænde. Mange af disse komfurer er flytbare og har mulighed for at fungere i en helt almindelig standard hjem. Elektriske komfurer er meget populære i dagens tid, og er også ret nemme at få råd til. Det er nemt at gøre rent og du kan få råd til det på et relativt smalt budget.

Du skal ikke bruge en lighter til at tænde komfuret med og det bliver varmt næsten lige efter du har tændt det, dog ikke lige så hurtig som gaskomfuret. Mange familier med børn foretrækker denne form for komfur, da der ikke er nogle åbne flammer.

 

Når du køber gryder og pander, så vær opmærksom på, at de passer til netop din type komfur. Det findes ikke noget værre end at købe det forkerte, som enten ikke virker eller bliver ødelagt, fordi panden f.eks. ikke kan klare ild. Så undersøg inden et køb om den er velegnet til komfuret derhjemme.

 

Du kan måske også lide...