Magasinet

Spar penge i husholdningsbudgettet og få råd til mere sjov

Vidste du, at du med meget få omlægninger i din hverdag kan få flere penge mellem hænderne? Faktisk kommer størrelsen på dit disponible beløb hver måned mere and på dit forbrug end på din indtægt. For du har sikkert hørt masser af historier på tv om mennesker, der, trods en høj indtægt, ikke kan få budgettet til at hænge sammen. Det skyldes altså udelukkende forbrug, som du sagtens kan skære i, uden at det gør ondt.

Spar på elregningen

For et par år siden var der ikke nogen, der snakkede om deres elregning. Det er der nu, og der er gået sport i at nedbringe den så meget som muligt. Det kan du gøre på flere måder. Først og fremmest gælder det om at have opdaterede versioner af hjemmets største strømslugere – hvidevarerne. Dernæst gælder det om at tilpasse sit forbrug til elprisernes niveau hen over et døgn. Der findes flere apps, der giver dig overblikket over døgnets elpriser, så du kan vente til det mest fordelagtige tidspunkt med at vaske tøj og service. Alt dette kræver, at du har en elaftale med variable elpriser. En fastpris-aftale betyder selvsagt den samme elpris døgnet rundt. 

Køb flere på en gang, på en gang

Men kun hvis det kan holde sig, eller du er sikker på at få det brugt. Storkøb giver bedst mening, når det er en varer, du ved, at du fortsætter med at skulle bruge, og hvis udløbsdato ligger langt ude i fremtiden. Det kunne være fx køkkenrulle, instantkaffe, nødder eller dåsemad. Butikkerne har ofte tilbud på madvarer som rugbrød, frugt og pålæg, der hurtigt bliver for gamle. Medmindre du har en stor fryser og koordination nok til at få hevet varerne op i tide, så er det bedre at nøjes med det, du skal bruge den næste uge. Når du tager afsted for at hente alle de gode tilbud hjem, så planlæg din indkøbstur således, at du ikke behøver at handle igen den næste uge. Det er helt utroligt, hvor mange impuls-penge du sparer ved at handle efter en seddel og kun en enkelt gang om ugen. 

Skift mærkevarer ud med discount

Nogle gange hænger pris og kvalitet sammen, andre gange gør de ikke. Tag eksempelvis rengøringsmidler, hvor der kan være kæmpemæssig forskel på den dyreste og billigste variant. Men hvis du kigger på indholdet, er det ofte de samme stoffer, der er i produktet. Forskellen er måske et duftstof, en flot mærkat eller en effektivt udseende blå eller pink farve på stadset i flasken. Prøv det billige, og se, om ikke du kan få den samme effekt for den halve pris. Mange af de billige mærker er endda miljø- og allergi-mærkede. 

Faktisk kan du i mange tilfælde gøre rent med helt lavpraktiske ting, du måske allerede har i hjemmet. Det kunne være eddike, citronsyre, natron og simpelt opvaskemiddel. På nettet kan du finde masser af fine ekspertråd til at fjerne pletter med disse almindeligt forekommende husholdningsprodukter. 

Del eller drop abonnementer

Vi lever i en abonnementsøkonomi, hvor vi takker ja til ting, som vi ikke blot betaler for en enkelt gang, men trækkes for hver måned på vores hårdt prøvede konti. Mange abonnementsudgifter kan spores til det enorme udvalg af fristende streamingtjenester på markedet. Drop nogle af dem, eller del et abonnement med en ven. Ofte tillader tjenesterne op til 3 brugere på det samme abonnement, og det er en besparelse, der er værd at tage med, da en lille månedlig udgift hurtigt bliver til en stor årlig udgift.

Du kan måske også lide...