Magasinet

Beskyt din hjerne i trafikken – MIPS er bedst i test

Med en cykelhjelm formindsker du risikoen for slemme hovedskader markant, men nogle hjelme kan give en falsk sikkerhed, hvis de ikke sidder rigtigt eller ikke er gode nok. Når du køber cykelhjelm, er det vigtigt, at hjelmen passer til dit hoved og sidder fast, så den hverken kan glide ned i panden eller nakken, og hagestroppen skal strammes, så du kan få 1-2 fingre imellem.

 

Forbrugerrådet Tænk laver løbende tests af cykelhjelme, hvor eksperter undersøger hjelmene ud fra forskellige parametre. Vil du være sikker på optimal beskyttelse af dit værdifulde hoved, kan du kigge efter cykelhjelm bedst i test. De findes i mange prisklasser, og en billig hjelm er ikke nødvendigvis en dårlig hjelm – og en dyr hjelm, er ikke nødvendigvis den bedste.

 

Mange af Tænks testvindere har den nye MIPS-teknologi, som formindsker hovedskader yderligere. Teknologien er udviklet af en svensk gruppe hjerneforskere, der vil lave en hjelm, der beskytter hjernen endnu bedre ved uheld på cykel. MIPS er ikke en hjelmproducent, men mange kendte mærker bruger teknologien i de hjelme, de laver.

 

MIPS står for Multi-Directional Impact Protection System – beskyttelse mod slag fra flere retninger. Traditionelle cykelhjelme kan ikke beskytte mod roterende kraftpåvirkning, som er en medvirkende årsag til hovedskader som hjernerystelser hos cyklister i uheld.

 

Siden lanceringen er MIPS-hjelme blevet testet efter alle kunstens regler, og konklusionen er klar: en MIPS cykelhjelm hjælper mod hjernerystelse og andre hovedskader ved cykeluheld.

 

MIPS er altså et skridt på vejen til bedre sikkerhed for cyklisterne. Beskyttelsessystemet kan næsten ikke ses, hvis man ikke ved, det er der. Det er bare et ekstra lag i cykelhjelmen, men hvis hjelmen rammer jorden i en skæv vinkel, vil MIPS-teknologien aflede noget af stødet.

 

Til sidst er det nødvendigt at indrømme, at hjelme med MIPS er en lille smule dyrere end tilsvarende hjelme uden, men pengene er givet godt ud.

Du kan måske også lide...