Min mand og jeg har købt en grund Langs Hegnet i Lyngby. Vi har altid drømt om, at bo ved et idyllisk område. Og for os, er Langs Hegnet det perfekte sted for vores lille familie. Derudover, så har det også været min store drøm, at bygge mit eget hus. Det krævede ikke meget overtalelse, da jeg skulle fremlægge ideen for min mand.
Hans eneste krav var, at byggeriet skulle være så bæredygtigt, som muligt. Den var jeg også helt med på. Vi startede med at undersøge de håndværkere og arkitekter, som havde en bæredygtig tilgang til deres arbejde.
Sådan vælger du de rigtige håndværkere
Da vi skulle til at tage stilling til vores tag og husets facade, så anbefalede vores ven, som er håndværker, at vi skulle opsøge en blikkenslager. Det første, jeg tænkte på var, at vi ikke havde brug for en VVS’er lige nu. Det var her, jeg lærte, hvad en blikkenslager egentlig laver. Der er mange der fejlagtigt tror, at en blikkenslager også er en VVS’er. Jeg var en af dem. Vores skønne håndværkere fra Genner Blik kunne fortælle mig, at blikkenslager faget er meget gammelt. Det kan dateres tilbage til slutningen af 1200-tallet.
Selve faget, er sidenhen blevet mere specialiseret. Dengang var en blikkenslager en smed, og det er derfra, hvor faget har sit udspring. I dag laver en blikkenslager alle former for blikarbejde udendørs. Dette kan være alt fra kvistbeklædninger, tagdækninger, skorstensinddækninger til udskiftning og reparationer af facader.
Hvilke bæredygtige materialer er der?
Der findes mange gode bæredygtige materialer, når du skal bygge dit hus. Prisen kan variere meget alt efter, hvilke materialer, du vælger. Da vi skulle tage stilling til, hvilket slags materiale vores tag og facade skulle have, så kiggede vi blandt andet på zink, skifer og kobber. Alle tre materialer, er bæredygtige.
Jeg blev forelsket i en kombination af en kobberfacade i sort puds med et sort skifertag. En kobberfacade og et skifertag, er en dyrere løsning til din facade og tag. Men så kan du også være sikker på, at din facade både er bæredygtig, modstandsdygtigt overfor al slags vind og vejr. Et stort plus, er at både taget og facaden på huset, er næsten vedligeholdelsesfrit og kan holde i op til 100 år, hvis det bliver vedligeholdt korrekt.
Udover kobber og skifer, så er zink, tagpap og et grønt sedum tag også nogle gode alternativer til bæredygtige materialer. Fælles for alle, er at de er modstandsdygtigt overfor al slags vind og vejr, materialerne er næsten vedligeholdelsesfrit, med undtagelse af sedum taget, som godt kan kræve lidt mere vedligeholdelse. Derudover, så holder alle de forskellige, bæredygtige materialer i op til 100. Det er dog altså, hvis de bliver vedligeholdt korrekt.
Uanset, hvilket materiale, du vælger at gå med, så kan vi helt klart anbefale Genner Blik til montering af dit nye bæredygtige tag eller facade. Men ikke nok med det, så kan drengene fra Genner Blik også udføre alt slags blikarbejde udenfor huset. Det er i hvert fald ikke sidste gang, at vi kommer til at have et samarbejde med dem.