Magasinet

Derfor er ingefær sundt

Ingefærplanten har igennem tiden været kendt for både sin aromatiske citrus lignende smag og for sine medicinske egenskaber. Det er en plante som kommer fra sydøstasien og er meget brugt i Indien og Kina. Det har været brugt som urtemedicin siden oldtiden. Kinesiske søfolk har f.eks. spist ingefær for at undgå søsyge og i dag bruger kvinder det til hjælp ved graviditetskvalme.

 

Derfor er ingefær gavnligt at spise

 

De medicinske egenskaber i ingefær kommer fra dets vigtigste aktive komponenter, nemlig gingerolerne, hvilket også er med til at give den karakteristiske smag.

 

Ingefær er med til at hæmme betændelsestilstande i kroppen, mindske kvalme, lette smerterne ved slidgigt og muskelømhed, samt være med til at styrke dit immunforsvar. Det indeholder endda lidt C-vitamin, magnesium, mangan, kalium og kobber. Derfor er det også populært at bruge i anti-inflammatoriske opskrifter og mod gigt eller ved fordøjelsesproblemer.

 

Der er lavet en del forskning omkring ingefærs gavnlige egenskaber og det er slået fast at ingefær er en af de mest anti-inflammatoriske fødevarer der findes. Ingefær hjælper også dit immunforsvar og derfor er det rigtig godt til at bekæmpe forkølelser med.

 

Hvordan kan jeg indtage ingefær?

 

Ingefær kan spises rå, men også i retter hvor maden koges med eller bliver stegt. Nogle laver også te, ved at hælde varm vandt over nogle skiver ingefær. Andre er hard core og drikker ingefærshots, som har vundet mere og mere popularitet de senere år. Du kan lave et ingefærshot ved at blende ingefærrod med vand. Nogle tilsætter også noget sødt for en bedre smag såsom honning eller æblesaft.

 

Hvor meget ingefær må jeg spise?

 

Ingefær er ikke farligt, det er dog ikke godt at overdrive indtaget af ingefær. Hvis du over mange uger overdoserer dit indtag af ingefær, kan du risikere at føle dig oppustet, få diarre, halsbrand, ustabilt blodtryk og øget tendens til blødninger, da ingefær har en blodfortyndende effekt. Det sidste er godt at vide, hvis du tager blodfortyndende medicin, da et øget indtag af ingefær kan påvirke din INR værdi (et udtryk for blodfortyndingseffekten).

 

Er ingefær farligt at spise?

 

Ingen grund til at blive bekymret. Der skal en del ingefær til hver dag, før du når på et for højt niveau. De amerikanske sundhedsmyndigheder Food and Drug Administration – FDA – har sat en øvre grænse på 2 gram ingefær pr. kg kropsvægt. Det svarer til at en person på 75 kg må spise 150 gram ingefær om dagen før det kan regnes for en overdosis.

 

Der er ikke nogle studier der har undersøgt hvor meget ingefær en person kan tåle, men de fleste videnskabelige undersøgelser har anvendt en dosis på 250mg til 1g tørret ingefær om dagen. Det bedste du kan gøre, for at se om du indtager for meget ingefær er at se om du får nogle gener, hvis du vælger at indtage det i større mængder, og nedjusterer dosis.

 

Må jeg spise ingefær hvis jeg er gravid?

 

Hvis du er gravid, ammer eller planlægger at blive gravid, kan du sagtens spise ingefær i din mad. Sundhedsstyrelsen anbefaler dog ikke at du indtager ingefær i større doser,

medmindre at du har talt med din læge om det og generelt frarådes det under graviditeten at indtage store mængder ingefær. Herunder også ingefærshots og lignende, da der er høje koncentrationer af ingefær i.

 

Du kan måske også lide...