Magasinet

Hund i møblerne? – Sådan slipper din hund af med sine dårlige vaner

Tigger din hund ved bordet? Springer den op ad dig og dine møbler? Gør den ved døren eller ved hækken? Man kan heldigvis træne sin hund til at komme af med sine dårlige vaner.

 

Det er meget forskelligt fra person om man mener sin hund har en dårlig vane eller ej. Det er i yderste tilfælde en spørgsmål om temperament og hvor grænserne er for netop din hund.

Hunde opbygger vaner, ligesom os mennesker, det sker oftest når man ikke er opmærksom på de ting, som hunden gør og at man ikke gør noget ved de forskellige situationer, som skaber disse vaner. Der er dog nogle hunderacer, som af natur har vane for at gøre specifikke ting og her kan det være svært at få hunden til at afvige fra dette.

 

De typiske vaner for hunden er f.eks. tiggeri ved bordet, gøen ved døren og hækken, springer op af dig, familiemedlemmerne eller venner og op i dine møbler, som du måske ikke ønsker hunden være i, samt begynder at tage ting, uden at få lov. Det er i samtlige tilfælde muligt at ændre din hunds adfærd og vaner.

 

Min hund tigger ved bordet

En af de mest hyppige vaner for en hund, er tiggen ved bordet. Det starter oftest ved at hunden har fået lov at smage noget ved bordet – derfor tror den, at det er normalt og at det er noget, som den godt må. Hvis der skal sættes en stopper for dette, kræver det at man aldrig giver sin hund mad ved eller tæt på bordet, for netop at fortælle hunden at det ikke er i orden. Alternative løsninger kan være at give din hund godbidder, gnaveben eller andet lækkert, i mens i andre spiser. Hvis du gør dette tilpas nok gange, vil hunden stoppe med at tigge og lærer at det ikke er noget den skal.

 

Min hund hopper op ad mig

Grunden til at hunde hopper op ad os, er grundet de gerne vil være i øjenhøjde med os. Hunden vil rigtigt gerne vise os at de ikke er farlige og prøver på den måde at vise omsorg og underdanighed, da det ligger i dens natur. Man ser det ofte ved hvalpe og man giver tit hvalpen lov, da de er så søde. Dette er dog med til at skabe vanen og din hund vil fortsætte med dette fremadrettet. Man kan uden ord vise hunden ved at vende ryggen til, at det ikke er noget man ønsker og herefter når hunden igen er nede på alle fire ben, kan man vende sig og kæle for den. Efter flere forsøg på at springe op og afvisning, vil hunden med tiden finde ud af, at det ikke er noget den skal. Den vil herefter finde på andre måde at skabe kontakt på, uden at springe op. Som ejer, vil du vise den at den sagtens kan være nærværende og i øjenhøjde, da du vil komme ned på dens niveau.

 

Min hund gør

Det kan være vildt irriterende for både en selv, naboer og folk der kommer forbi, hvis din hund gør ved hækken eller ved døren. Denne adfærd er normalt for hunden, da den vil holde hjemmet fri for fremmede. Den ser at det virker, da folk formentlig går væk, når det sker.

Hvis dette skal ændres på, har man en stor opgave foran sig. Du må ikke lade din hund være alene i haven og til nøds kan du lukke døren til bryggers eller entréen, hvis muligt. Man er nødt til at skabe nogle andre rammer for hunden, så man kan bryde mønsteret. For at træne din hund i dette, skal man forsøge at stjæle hundens opmærksomhed, når man er sammen med dem i haven eller ved husets indgang. En afledning kan bestå af godbidder, legetøj eller fodring. Du bør ikke råbe af hunden når den gør.

 

 

Min hund hopper op i møblerne

Hunde vil gerne være med hvor det sker, dette kommer af at hunde af natur er flokdyr og gerne vil være en del af flokken. Dette viser den ved at hoppe op til jer i sengen, sofaen osv. da det skaber en tryghedsfølelse for hunden. Hvis man dog ikke ønsker dette, skal man være konsekvent allerede fra første dag, at hunden bliver hentet hjem. Det kan være en god ide at have en hundekurv eller hundetæppe, som hunden ved den må være på og dermed skabe følelsen af tryghed her. Hvis du allerede har givet hunden lov til at hoppe op i møblerne, skal man tage arbejdshandskerne på og ændre denne vane. Her kan man igen benytte sig af en kurv eller tæppe. Det vil hjælpe hunden på vej, ved at man giver den godbidder, gnaveben eller andet i den nye område og glem ikke at rose din hund, hvis den selv går derhen. Lær den hvor dens plads er og giv dem ros for at være der.

 

Min hund er begyndt at tage uden lov

Det at tage ting uden at få lov, starter som regel når hunden er hvalp. Som hvalp er hunden mere nysgerrig og kender ikke forskel på rigtigt og forkert. Før eller siden vil hunden tage noget, som du ikke synes om, eller som du skal bruge og her kan en konflikt opstå. Hunden vil se det som leg når du enten jagter eller trækker i de ting den har fået fat i. Det handler om at gemme alle potentielle ting væk fra gulvet, som hunden ikke må tage. Hvis alligevel din hund får fat i noget, kan du forsøge at finde noget andet, som hunden godt må få og se om i kan bytte.

 

Ønsker du at købe en hund, kan du finde dig en på Dyreportal.dk.

Du kan måske også lide...